Štetnici aronije

Dlakavi ružičar (tropinota hirta)

Odrastao insekt dlakavog ružičara (tropinota hirta) velik je oko 10 mm, crne boje, obrastao je mnoštvom sivih dlačica, a na pokrilcima ima 12-15 bijeložutih nepravilnih točkica.
Larva je bijela sa žutom glavom veličine 15 mm. Larva se hrani biljnim ostacima u zemlji i nije štetna. Odrasli ružičar hrani se cvjetnim pupoljcima i cvjetovima te može nanijeti veliku štetu nasadima aronije, ali i drugim vrstama iz porodice ruža.

Oštećuje cvjetne pupoljke i cvjetove. U cvijetu stradaju prašnici i tučkovi uslijed čega ne dolazi do zametanja plodova. Odličan je letač i veoma je pokretan. Kada nestane hrane, vrlo lako prelazi na nove površine (seli se s biljaka koje ranije cvjetaju na one koje cvjetaju kasnije). S cvjetova prelazi na mlado lišće i ostale biljne dijelove. Po pravilu se prvo javlja na cvijetu kruške i višnje. Njegova aktivnost traje do kraja lipnja. Omiljena hrana su mu cvjetni pupoljci i cvjetovi svih voćnih vrsta, uljana repica, kelj, karfiol i aronija, naravno.

Kukac prezimi u zemlji na dubini od oko 5 cm. Krajem ožujka i početkom travnja izlazi iz zemlje te kreće intenzivno u potragu za hranom. Za njegov let neophodno je sunčano vrijeme, s minimalnom temperaturom oko 15 stupnjeva. Do te temperature on miruje. Ujedno odrasle jedinke počinju s parenjem i polaganjem jaja. U toku dana najaktivniji je između 10 i 16 sati. Jedna ženka položi 20 do 30 jaja u zemlju na dubinu od 5 cm. Iz položenih se jaja za 7-14 dana, u zavisnosti od vremenskih uvjeta, razviju larve. Larve se hrane biljnim ostacima koji se nalaze u zemlji i ne oštećuju biljke. Razvoj larve traje 2-3 mjeseca i cijeli taj period provedu pod zemljom u plitkom površinskom sloju. Nakon tog perioda larve se učahure i nakon 10-12 dana pojavljuju se odrasle jedinke (kolovoz). Odrasle jedinke ne izlaze iz zemlje, već ostaju i prezimljuju u površinskom sloju sve do ožujka ili travnja sljedeće godine kada se ciklus ponavlja.

Kako se ne preporučuje upotreba insekticida, zbog leta pčela i ostalih korisnih insekata, savjetuju se mehaničke mjere suzbijanja gdje god je to izvedivo. Jedna od najboljih i najefikasnijih mjera za suzbijanje na manjim površinama je postavljanje plastičnih posuda s vodom u koju se sipa mirišljav deterdžent za suđe, ulje komorača ili bilo kakav voćni sirup. Šećer, miris cimeta i miris voća, naročito jagode, posebno ih privlači. Posude trebaju biti bijele ili svjetloplave boje. Postavljaju se u većem broju po obodu parcele, a manji broj se rasporedi po centralnom dijelu parcele.